Umineko no Naku Koro ni ep 1-2



- http://vndb.org/v24
- Öncelikle ben umineko uzmanı değilim. Şimdiye kadarki oyunlardan 2 tanesini bitirdim. Zaten burda Umineko'nun tamamı hakkında değil ilk iki bölümü hakkındaki düşüncelerimi yazacağım.
- Umineko her yılın ağustos ve aralık aylarında çıkıyor sanırım en az şimdiye kadar çıkmış olan 7 oyun buna uymuş.
- vndb linkini verdim ama yine de nasıl birşey diyorsanız en temel olarak bir ada üzerinde malikane var tayfun yüzünden dış dünya ile iletişimi kesilmiş bir gecede meydana gelen tuhaf olayları görüyoruz(tuhaf olay dediğim de cinayet işte, ben vn okurken hiç hikayeye falan bakmıyorum o yüzden ilk cinayetlerde şaşırmıştım da direk yazmayayım dedim.)
- Yılın belli dönemlerde çıkması konusunda farklı görüşler var. Bazıları ardı ardına okumak daha güzel araya boşluk girince olmuyor derken, bazıları da böyle bir episode u bitirdikten sonra söyle bir bekleyeceksin başka insanlarla tartışacaksın asıl zevki orda görüşünde. Sanırım ikinci bölümde olanlar daha fazla.
- Episode konusu bazılarının kafasını karıştırıyor (aslında benim kafamı karıştırmıştı genelleyeyim dedim). Her episode da senaryo başa sarıyor ve farklı olaylarla tekrar yaşıyoruz ana hikayeyi. Route gibi düşünelebilir.
- Görsel olarak benim beklentim çok az idi çünkü herkes çizimlerin çok kötü olduğunu söylüyordu. Karakter çizimleri gerçekten böyle göz alıcı değil, tabi ellere bakmazsak eller kalıp halinde direkt olarak. Ancak görsellik gerçekten iyi kullanıldığını söyleyebilirim. Hızlı kare geçişleri, arada saatin çıkışı, yağmur, dövüşler falan gerçekten kaliteli yapılmış. Yani görsel olarak pek iyi değil ama eldeki malzeme iyi kullanılmış hatta etkin kullanım olarak diğer birkaç vn den bana göre daha üstün.

- Seslere gelirsek öncelikle hiç seslendirme yok. Müzik konusuna gelirsem müzikler baya baya iyi. Doldukça fazla sayıda şarkı var. Piyasa da remixleri de bulunuyor. Arka planda genelde bir yağmur veya rüzgar sesi var bazılarını rahatsız edebiliyor (seslendirme olmadığında sesini açıp öyle oynuyordum evde evdekiler geliyordu ne oluyor bu rüzgar sesi ne diye).
- İkisini toparlayacak olursak teknik anlamda yeterli Umineko. Görsel olarak böyle göze batıcı kadar kötü bir tarafı yok ses bakımından ortalamanın baya üstünde. Birde yüz ifadesi kısmına değinmek lazım karakterlerin onlarca yüz ifadesi var diğer vnlerdeki gibi 4-5 farklı yüz ile yetinilmemiş o da bir artı.
- Ancak bir şey var ki çok takdir ettim. Oyun sırasında istediğimiz zaman karakter ekranını açıp kim kimdi, o kimin akrabası babası kim falan gibi şeyleri direk olarak görebileceğimiz bir ekran var. Böylece isimleri hatırlama konusunda zayıf olanlar oldukça rahat ediyor. Zaten ilk episode den sonra isimler elbette öğrenilir ancak ilk hikayeye ısınmayı oldukça hızlandırıyor bence.
- Hikaye kısmına gelirsek benim vn lerde hiç hoşlanmadığım bir konu Uminekoda var ne yazıkki. Böyle garip olayların cinayetlerin falan olduğu hikayelerde genelde ilk olarak ailenin doğal yaşamı gösterilir hep. Yemek yemeleri işte ne kadar büyümüşsün hiç değişmemişsin tarzı hayattan enstantaneler kısmı beni sıkar hep. Yani aslında olması doğal hikayeye bir giriş oluşturuyor ama tadında bırakmak lazım yoksa gerçekten sıkıcı oluyor. Umineko da bu kısımlar benim canımı sıktı. Ep 1 de hikayeye yani olduğumuz için çok sorun olmadı aslında en azından karakterleri tanıyorduk. Ep2 de ise baya baya sıkılarak okumuştum bu kısımları.
- Ep1 i komple bir paragrafta anlatacak olursam merakla okunuyor. Hikayeye giriş açısından oldukça yeterli pek birşey anlatmıyor ama kafada yeterince soru işareti bırakıyor. Ep1 nin atmosteri oldukça güzel. İlk olarak aile içi sorunlar sonra cinayetler derken hikaye akıyor. He, öyle vay be ne güzelmiş tarzı bir duygu bırakmıyor ama dediğim gibi başlangıç açısından yeterli.

- Karakterler konusu Umineko da çok önemli. Hatta hikayenin çoğu karakterlerin analiziyle geçiyor. Umineko için karakter tabanlı bir vn diyebilirim. Ever17 veya Chaos;Head te mesela karakterler o kadar önemli değil önemli olan meydana gelen olaylar gelişmeler bilim kurgu kısımları falan. Yani ana karakterin gözünden olaylara tanık oluyoruz ancak karşımızdaki kişinin gerçek karakteri hakkında genelde bir bilgi sahibi olmuyoruz veya hikayenin sonlarına doğru ögreniyoruz. Genelde işte olaylar geliştikçe bu karakter herhalde kötü veya iyi olabilir tarzı düşünceler geliştiriyoruz. Uminekoda ise sayfalar süren karakter analizleri veya geçmişin anlatılması gibi konular olabiliyor. Ep1 de uzunca anlatılan bir konu satranç oynar gibi düşünme mantığı. Bir olay karşısında karşındakinn yerine geçip onun açısından olaylara bakıyorsun. Sanırım biraz bu mantıktan dolayı karakterler üzerinde durulmuş, her karakterin özelliklerini iyice bilirsek satrançtaki gibi bu karakter şunu yapar şu da bunu yapar tarzı bir düşünceye girebiliyoruz.
- Anlatım perspektifi tek karakterde değil ana karakter Battler olmasına rağmen başka karakterin başından geçenleri de görebiliyoruz.
- Ep1 de cinayetler oldukça güzel şekilde anlatılıyordu karakterin duygularını falan anlıyorduk ama ep2 de benzeri sahnelerin tekrar olması hep hoşuma gitmedi ama o sahneler olmadan da olamazdı herhalde.
- İngilizce yamasının kurulması oldukça kolay birde bu basit kurulum için resimlerle anlatım falan yapmışlar çeviri grubu iyi çalışmış.
- Ep2 de touhou göndermesi var şaşırtıyor.
- George karakteri içinde bir paragraf değilde cümle lazım. Bu kadar işe yaramaz bir karakter görmedim ben.
- http://www.youtube.com/watch?v=KpQ4g07_LNg
- Ep2 en sıkıcı episodelardan biriymiş sanırım.
- Uminekoyu salonda ailenizin içinde güvenle laptopta okuyabilirsiniz.
- Maria karakterini oldukça sevdim  uu- uuu-
- Ep1-2 toplam kaç saat sürüyor bilmiyorum oldukça düzensiz okudum 20 saat civari birşey olduğunu tahmin ediyorum daha da kısa olabilir.
- Sonuç olarak okudum pişman mıyım değilim ama öyle ne olacak eve dönünce hemen okumalıyım duygusu vermedi zamanım olursa devam edeceğim. Ep3 en iyilerden biriymiş herhalde ondan sonra bağlanabilirim. Ever17 gibi bir örnek var ne de olsa 4 tane işe yaramaz route ile final route u arasındaki farkı düşününce...
- Türkiyede de fan kitlesi var, en azından 2 tanesini tanıyorum, hatta onlar başlattı bana Umineko yu burdan selam yollayayım.
- Son olarak aklıma gelmişken indirirken neyi indirecegim şu mu bu mu karışıklığı oluyor Umineko ep 1-4 u indirince içinde 1-2-3-4 var ondan başlıyoruz.

3 yorum:

Squaw at: 23 Ekim 2010 10:15 dedi ki...

VN'siniyle haşır neşir olmadığımı belirterek başlayayım yorumuma :P

Konusu övünüldüğü gibi orjinal diye düşünerek başlarsanız bu yapıma en büyük hayal kırıklığını yaşayacak oluşunuz kaçınılmaz bir gerçek bana göre çünkü konusu o kadar aşina o kadar bildik ki Cadı Beatrice ve onunla satranç turnuvasında yarışıyor havası verilen ana karakter elemanın arasındaki geçen diyalog ve olaylar harici... Bahsettiğim şey şu ıssız ve ulaşımı imkansız olan bir adaya gelen konuklar ve orda işlenen esrarengiz cinayetler ile onu çözmeye çalışan ve kendi aralarında katili arayan grup tıpkı Agatha Christie'nin,''Ten Little Nigger'' romanı gibi... Kurgu ve anlatım dili o kadar benzer ki ister istemez anime yapımını izlerken bu romanı hatırlamadım değil,bu nedenle benim gözümde orjinallikten ne kadar uzaktaysa bu yapım sürükleyiciliğinden de o kadar geride.

Visual Novel'ını bilmiyorum,gidişat nedir anlatım dili ne alemdedir ama ana tema aynı olunca,bu yapımında da orjinallikten pek eser yok diye düşünüyorum.Gerçi roman ilk olarak kaç tarihinde yayınlanmış bir bilgim yok ama bu yapımlardan önce olduğu çok aşikar,romanını okumamın üzerinden neredeyse 10-12 yıl geçmiştir, yine de şu an bile bu VN'ye vakit ayırma yerine romanı 2. kez okumayı tercih ederim xD

Bu da böylece senin blog.a ilk yorumum olsun Bora :P

Earwen at: 28 Ekim 2010 13:25 dedi ki...

-Öncellikle sempaim değil misin? Sana özendim madde madde yazacağım.
-emlerinde çıkma konusu kesinlikle bilinçli yapılan bir şey.Ryuukishi reportajlarında Uminekonun yazar ile okuyucu arasında bir oyun diye bas bas bağırıyor :D Beatrice'nin oyunu yazması ve Battler'in çözmeye çalışması gibi.R07 okuyanların ürettiği teorilere göre yazıyor.EP4ü bitirince çok güzel bir örnek verebilirim bu konu hakında.Ama şimdilik susuyorum.SEN hangi taraftasın bu arada.EP EP çıkması iyi mi, kötü mü?
-Route olarak düşünmek ne kadar doğru bilemeyeceğim.Sen higurashiyi bitirmediğin için "kakera" kavramını bilmiyorsun.Onu da bitir daha iyi anlarsın.Ama sonuçta sadece "oyun tahtası" dediğimiz kısım başa sarıyor."meta" karakterler her şeyi hatırlıyorlar.
-Ses, grafik ve efekt hakkında katılıyorum.Ama o yağmur olayı hiç dikkatimi çekmemişti benim.
-o gereksiz konuşmalar sıkabiliyor bazen evet xD En çok da EP2de var.EP1de de var baya ama orada karakterleri tanımak açısından iyi olmuştu.Yalnız Ryuukishinin şöyle bir huyu var ki iyi mi kötü mü bilmiyorum, karakterlere fazla önem veriyor (buraya kadar iyi) ve o yüzden her ayrıntıyı okuyucuya yedirmek istiyor xD Özellikle Shannon George sahnelerinde zaten diyalog bayık bir de o iç dünyalarına dalıyor xD Bir EPde Krauss ve Natsuhi arasındaki bir konuşmadan girip Japonyadaki disneylanddan çıkıyor düşün.Dikkat dağıtıcı oluyor haliyle.
-EP2deki cinayet sahneleri.O ağlamalar falan aynı etkiyi bırakmıyor bence de.Kısmen artık "ne de olsa gelecek EP dirilecekler" diye düşündüğümüzden ya da hikayeyi cadının tarafından izlediğimizden.
-Ryuukishi büyük bir touhou ve TYPE-MOON fanı :D
-Jooji hakkında konuşmuştuk sanırım.Onu kimse sevmiyor.FAT FAT FAT
-http://www.youtube.com/watch?v=jUSNx47Bowg
-uu- uu- uu-
-ve aleykümselam

Marisa at: 29 Ekim 2010 10:24 dedi ki...

aslında daha öyle öyle midir böyle midir diye tahmin edecek kadar okumadığım için bilemiyorum. Ancak çıktığı dönemde okuyup tartışmaların içinde olmak daha iyidir diye tahmin ediyorum. Tercih meselesi birde bazıları yayında olan bir anime olunca bitmesini bekler bazıları da hafta hafta seyretmeyi tercih eder. Ben ikinci grupta olduğumdan çıktığı dönemde okumak daha iyidir diye düşünüyorum.

Yorum Gönder