Ever17 -the out of infinity-



Ever17 en çok bilinen visual novellerden bir tanesi arasında yer alır. İnternette birçok fansitesi veya açıklaması yapılan site bulmak mümkün. 



E17 2002 yılında çıktı daha sonra ingilizce sürümü de yayınlandı. Yani ingilizce sürümü ise herhangi bir dil sorunu olmadan direk kurulup oynanabilir. Oynanma süresi 30-50 saat arasında ve oyunda herhangi bir hentai sahnesi bulunmamakta.










E17 görüntü olarak ortalama denilecek bir seri birçok karakter bulunmakta çok özenli çizilmiş olmasa da yetecek düzeyde olduğu söylenebilir. Görüntü olarak herhangi bir efek bulunmamakta klasik yazılarla oynuyoruz.



Ancak seslendirme ve müzik konusunda novel oldukça parlak. Seslendirme oldukça başarılı isimler tarafından yapılmış. Ana karakter haricindeki karakterler seslendirilmiş. Bazı müzikler sıkıcı olsa da genel itibari ile oldukça güzeller. Ana tema müzigi ve dramatik durum müziği oldukça güzel.




Şimdi ever17 nin en önemli kısmına gelelim, o da senaryosu. Tabi her novelin en önemli kısmı hikayesidir ancak ever17 burda gerçekten diğerlerine fark atmış durumda. Gerçekten şok edecek bir hikayesi var. Hatta bir kısımda durum kafamı toparlamak zorunda kalmıştım çünkü bir yerden sonra resmen bilgi ve olay sağanağında kalıyorsunuz.



Hikayeyi açarsak okyanusun ortasında kurulmuş bir eğlence parkına giriyoruz. Bu parkın su üstünde bulunan kısımları olduğu gibi asıl suyun altında bölümleri var. Ancak beklenmedik bir sorun meydana geliyor ve parkın bazı bölümlerini su basıyor. Suyun üstü ile iletişim kesiliyor ve az sayıda insan suyun altında mahsur kalıyor. Kompleksin duvarlarının basınca dayanamadığını ögrendikten sonra yaklaşık bir haftalık bir sürenin kaldığını ögreniyoruz.



Oynanışa bakarsak 4 tane route bir tane de true ending denilen herşeyin aslını ögrendiğimiz bir route var. Routeların 2 tanesi sıkıcı 2 tanesi de güzel ancak aslında bu routeların hepsi true ending için bir ön hazırlık aslında. True ending i açmak için 4 route u da bitirmek gerekli.



True ending şimdiye kadar göreceğiniz en mükemmel senaryolardan bir tanesi. Bu arada oyunda iki ana karakter bulunuyor 2 route u bir karakter bile diğer karakter ile de diğer 2 route u tamamlıyoruz. Bu seçimi oyunda bir seçim ile farkında olmadan yapıyoruz.



Bu arada bilim kurgu ögeleri de bulunmakta. Ancak oyunun burda oldukça yardımı var çünkü herşeyi en ince detaylarına kadar açıklıyor yani genel olarak bir sorun olmaması gerek.



Oyunun kötü yanları da var mesela bazı yerler var ki hiç olmasa da olurmuş diyebiliriz. Ancak çokta büyük bir sorun oluşmuyor. Birde başka route ile oynarken genel olarak aynı yazılarla karşılaşıyoruz "skip previously read" i işaretlediğimizden emin olmak gerek.






Ever17 gerçekten büyük bir tecrübe visual novel oyuncuları için. Eğer bilim kurgu düşmanı değilseniz bu oyunu kesinlikle oynamalısınız.






Oyun walkthrought ile oynanabilir çünkü senaryo karışık zaten birde seçeneklerle uğraşmak istemeyebilirsiniz. Oyunu oynarken şu routeları takip etmelisiniz:



Tsugumi -> Sora -> You -> Sara






Neden derseniz açıklayamam çünkü son route da bunun nedeni belli oluyor değişik bir şekilde de tamamlanabilir ancak tavsiye edilen sıralama bu.

0 yorum:

Yorum Gönder